top of page

Programma's

Met een focus op (eigen) arrangementen

van gekend en minder gekend orkestrepertoire,

kiest Pianoduo Mimese voor boeiende (her)ontdekkingen.

Fire
Copy of Copy of Copy of 200124-Tim en Hi

Liszt | Stravinsky | Prokofiev | Saint-Saens | Bartók | Ravel

[NEW 2024]

 

In Infernal Dances verkoopt Pianoduo Mimese haar ziel. Behendig - maar op gevaar van eigen leven - dansen we naar de pijpen van Liszts Mephisto. Met Saint-Saens’ Danse Macabre en Bartoks heldenepos All is Over! wagen we ons onversaagd op het slappe koord tussen leven en dood. Met Stravinsky als gids wervelen we tussen het goede (de mythische Vuurvogel) en het kwade (de magiër Kostsjej). Op een ultieme tweespalt belanden we ten slotte met Prokofievs Romeo & Julia: die tussen liefde en vaarwel. (Spoiler: bij Pianoduo Mimese wint de liefde wél altijd!)"

F. Liszt
Mephisto Wals 1 (arr. Liszt)

Hongaarse Rapsodie 17 (arr. Pianoduo Mimese)


I. Stravinsky
Suite uit De Vuurvogel (arr. Pianoduo Mimese)

 

C. Saint-Saens
Dance Macabre (arr. Guiraud)

B. Bartók
All is over! Marche funèbre (arr. Pianoduo Mimese)

 

S. Prokofiev
Suite uit Romeo & Julia (arr. Pianoduo Mimese)

White Room
ktc_1783.jpg__1080x980_q85_crop_subsampling-2.jpg

Debussy | Ravel | Stravinsky

[2022]

 

"Kijk uit voor de hooligans!", riep een krantenverkoper middenin de Parijse Belle Époque. De 'Apaches', een beruchte groep delinquenten, maakte destijds de grootstad onveilig. Onder impuls van Maurice Ravel verenigden enkele schrijvers en componisten zich onder dezelfde aanstootgevende naam: en rebelleren konden ze!

Het gelijknamige debuutalbum van Pianoduo Mimese werd in binnen- en buitenland enthousiast onthaald. Ze verenigen er (deels eigen) bewerkingen van boegbeeld Debussy, initiatiefnemer Ravel en laatste lid Stravinsky.

C. Debussy
Prèlude à l'après-midi d'un faune (arr. M Ravel)

La Mer (arr. Debussy/Pianoduo Mimese)


I. Stravinsky
Le Sacre du Printemps (arr. I. Stravinsky/Pianoduo Mimese)

M. Ravel
La Valse (arr. L. Garban)

In the theater
Copy of Pianoduo Mimese © Clara Evens-7_

R. Strauss | J. Brahms | A. Dvořák | C. Saint-Saens

[2021]

Met de folkloristische Slavische en Hongaarse Dansen van Dvořák en Brahms pikken we echt in op het vierhandig kernrepertoire. De ‘liefdesliedjes’ van Brahms dan weer zijn oorspronkelijk geschreven voor pianoduo en… vier zangers. Deze zangers laten we evenwel achterwege in een zeker zo populair arrangement voor 4-mains. Een heel ander soort dans komen we tegen in Saint-Saens' Dodendans... En openen doen we met een prachtige transcriptie uit Richard Strauss’ (niet te verwarren met ‘walskoning’ Johann Strauss) opera Der Rosenkavalier. Toegankelijke maar bloedmooie muziek!

R. Strauss
Der Rosenkavalier, op.59
 (arr. O. Singer)


J. Brahms
Liebesliederwalzer, op.52a
Hongaarse Dansen (selectie)

 

A. Dvořák
Slavische Dansen (selectie)

C. Saint-Saens
Dance Macabre, op.40 (arr. E. Guiraud)

Piano on Dim Stage
83990265_3197528016937691_4364426804191035392_o.jpg

Jongen | Gershwin | Ravel | Debussy

- orkestrale pianotrip -
[2020]

Een orkest in uw concertzaal? Niet evident… Pianoduo Mimese vond echter de oplossing: zij spelen zelf het orkest! Niet toevallig staat “Mimese” voor “nabootsen”.

Dat er een heus orkest schuilt in de piano, lijdt volgens deze finalisten van Klara’s Supernova 2020 geen enkele twijfel! Zelfs een meesterorkestrator als Ravel nam de moeite om een intense transcriptie te maken van Debussy’s Prélude à l’après-midi d’un faune. En ook de originele pianoversie van Ravels feeërieke Ma mère L'Oye brengt haar publiek evenzeer in vervoering als de orkestversie.


Pianoduo Mimese waagt zich aan een eigen transcriptie van Respighi's Circenses uit Feste Romane. De Luikse trots Joseph Jongen, sterk beïnvloed door zijn Franse collega’s, bewerkte zijn Pages Intimes: één van zijn meest charmante werken. En de aanstekelijke Rhapsody in Blue van Gershwin dan? Die was oorspronkelijk geschreven voor jazzorkest en... piano.

 

Jazeker – 20 vingers kunnen evenveel als 100 musici. Nog niet overtuigd? Wij voeren u aan de hand van ons veelzijdige instrument graag mee op een orkestrale trip!

C. Debussy
Prélude à l'après-midi d'un faune (arr. M. Ravel)

 

J. Jongen
Pages Intimes (arr. J. Jongen)


M. Ravel
Ma Mè
re l'Oye

O. Respighi
Circenses (arr. Pianoduo Mimese)


G. Gershwin
Rhapsody in Blue (arr. H. Levine)

monet-gare-st-lazare-1877-granger.jpg
Copy of Pianoduo Mimese © Clara Evens-9_

Schubert | Debussy | Poulenc | Brahms

- Van Parijs tot Wenen -
[2018]

 

Uw citytrip nog niet gepland? Geen nood! Pianoduo Mimese neemt u graag mee op een muzikale treinreis van Parijs tot Wenen.

 

De Oriënt-Express was een luxueuze trein die de Europese grootsteden wou verbinden met het Oosten. In 1882 reed een eerste proeftrein, de Train Éclair, van Parijs naar Wenen. Wij verbinden de historische grootsteden via enkele van haar meest gelauwerde componisten.

 

Schubert was erg in trek te Wenen, maar diens muziek bleef lang onbekend in Parijs. Zijn Fantasie behoort echter onmiskenbaar tot één van de topwerken van het repertoire voor quatre-mains. Ook Brahms, die het levenslicht zag in Hamburg maar stierf te Wenen, werd in de Oostenrijkse hoofdstad op handen gedragen.


Poulenc toont op zijn beurt de rauwere kant van het Parijse interbellum. Maar als we het over de lichtstad hebben, denken we ook aan haar charme. Met zijn Petite Suite charmeert een jeugdige, flamboyante Debussy van begin tot eind.

 

Een niet te missen ontdekkingsreis dus – maar laat vooral uw koffers thuis!

F. Poulenc
Sonate à quatre-mains


J. Brahms
Variaties op een Thema van Robert Schumann, op.23


C. Debussy
Petite Suite


F. Schubert
Fantasie in fa klein, D.940

bottom of page