top of page

"Attention les Apaches!"

- muzikale hooligans -

- van Parijs tot Wenen -

De Oriënt-Express

ktc_1783.jpg__1080x980_q85_crop_subsampling-2.jpg

"Kijk uit voor de hooligans!", riep een krantenverkoper middenin de Parijse Belle Époque. De 'Apaches', een beruchte groep delinquenten, maakte destijds de grootstad onveilig. Onder impuls van Maurice Ravel verenigden enkele schrijvers en componisten zich onder dezelfde aanstootgevende naam: en rebelleren konden ze!


Grootmeesters als Stravinsky, Debussy en Garban (die Ravels La Valse arrangeerde voor piano vierhandig) schaarden zich bij de groep. Met de brute openingsmelodie van Borodins Tweede Symfonie als lijflied sloegen zij te midden van het verfijnde, academische Parijs een revolutionaire, radicale weg in.


De Apaches waren uiterst vurige voorstanders van Debussy’s Pelléas et Mélisande: een absoluut hoogtepunt uit de operageschiedenis, maar aanvankelijk niet meer dan een cultfenomeen en minstens even omstreden als Stravinsky’s sleutelwerk een kleine twintig jaar later. Ook diens Sacre du Printemps is immers een oervoorbeeld van hooliganisme in de kunsten, getuige de rellen die eraan ontsproten. Oorspronkelijk werd dit werk geconcipieerd voor piano vierhandig en pas in tweede instantie voor groot orkest – een kolfje naar de hand van Pianoduo Mimese!

C. Debussy – Prélude à l'après-midi d'un faune

M. Ravel – La Valse

I. Stravinsky – Le Sacre du Printemps

 

bottom of page